מחזיקים בשטח ומעוניינים למכור אותו ברווח? יש לא מעט תהליכים שקרקע צריכה לעבור במדינת ישראל על מנת להכין אותה למכירה עבור שימושים שונים כמו דיור ומסחר. מדובר בתהליכים מורכבים אשר דורשים מעורבות של גורמים שונים והרבה ידע וסבלנות. אז אם אתם תוהים מה השלבים שקרקע צריכה לעבור עד המכירה, הכתבה הזו היא בשבילכם.
קרקע למכירה בישראל – מה זה אומר בעצם?
ראשית, חשוב להכיר מספר מונחי יסוד בתחום הקרקעות בארץ. הרוב המוחלט של הקרקעות בישראל הן קרקעות בבעלות המדינה. על כן, מדובר בקרקעות לחכירה ולא למכירה. המשמעות היא שבעת רכישת הקרקע, הבעלות על הקרקע נשארת אצל המדינה והיא רשאית להפקיע אותה עבור שימוש אחר בכל שלב. קרקע למכירה היא קרקע פרטית הרשומה בטאבו על שם אדם פרטי ועל כן הוא גם מחזיק בזכויות לעשות שימוש בקרקע. עם זאת, גם אם הקרקע נמצאת בבעלות פרטית, בעל השטח לא יכול לעשות בה כרצונו והוא מחויב לפעול בהתאם לתוכנית המתאר של העיר או המועצה האזורית בה נמצאת הקרקע.
קרקע חקלאית או קרקע לבנייה
שני סוגי הייעודים העיקריים של קרקעות בישראל הן קרקעות לשימוש חקלאי וקרקעות לבנייה. הגופים אשר מחליטים על ייעוד הקרקע הן הרשויות המקומיות והוועדות לתכנון ובנייה. גופים אלו רשאים להחליט על הפשרת הקרקע, כלומר שינוי הייעוד שלה מקרקע חקלאית לקרקע לבנייה. מדובר בתהליך מורכב שיכול לקחת זמן רב ותלוי במידה רבה במוטיבציה של אותם גופים לערוך שינוי בייעוד הקרקע. כמו כן, לעיתים גם אם תהליך ההפרשה החל, אין ערובה לכך שהוא אכן יסתיים והרשויות עשויות לחזור בהן משינוי הייעוד. הדבר מוביל לכך שקרקעות חקלאיות הן זולות יותר מקרקעות לבנייה שכן קיים סיכון שהן לא יופשרו. עם זאת, הרווח שניתן לגזור מקנייה של קרקע חקלאית ומכירתה כאשר היא מופשרת ומוכנה לבנייה הוא כמובן גדול.
אישור בנייה זה לא הכול
אם כן, קרקע המיועדת לבנייה היא כמובן מוצר נחשק יותר וטוב יותר אך לא כל קרקע עם אישור בנייה זהה לאחותה. גם אם קיים אישור בנייה עבור הקרקע, אין הדבר אומר שניתן לבנות בה כל דבר. הבנייה בקרקע כפופה לייעוד שנקבע עבורה בתוכנית המתאר של הרשות המקומית בה היא נמצאת. חלק מהקרקעות מתאימות לבנייה של מגדלים רבי קומות ובאחרות ניתן לבנות רק שתיים או שלוש קומות. בחלק ניתן לבנות על שטח נרחב מהקרקע ובאחרות יש צורך להשאיר שטחים פתוחים. כמו כן, גם כמות יחידות הדיור וגודלן מוגבל לתנאים שהוגדרו בתוכנית המתאר. על כן, כל רכישה ומכירה של קרקע מחייבת היכרות מקיפה עם תוכנית המתאר של הרשות המקומית והייעוד שמוקצה לקרקע. בנוסף, חשוב תמיד להגיע לקרקע ולראות אותה במו עיניכם על מנת להבין את הסביבה והמאפיינים אשר עשויים להשפיע על הבנייה בקרקע.
למידע נוסף היכנסו לאתר – https://orotbdorot.co.il