הדרך לפתיחת עוסק מורשה היא תהליך בירוקרטי לא קטן. כל עצמאי יכול לפתוח תיק עוסק. ההבדל בין עוסק מורשה לעוסק פטור הוא מחזור העסקאות. אם המחזור העסקי שלכם הוא מעל 102,292 (נכון לשנת 2022), לא תוכלו להיות עוסק פטור ותצטרכו לפתוח עוסק מורשה. כאן ריכזנו עבורכם מידע על השלבים לפתיחת עוסק מורשה עד לקבלת תעודת עוסק.
הדרך לפתיחת עוסק מורשה
לפני שנתחיל חשוב להבין כי ניתן לפתוח תיק עוסק מורשה באופן עצמאי על ידי הגעה פיזית אל משרדי המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ, אך ההמלצה היא לפתוח את תיק העוסק באמצעות רואה חשבון באשקלון או באזור הקרוב למקום מגוריכם.
רואה חשבון יעשה עבורכם את כל העבודה, כדי לפתוח את התיק תצטרכו להגיע למשרדו לחתום על טפסים חיוניים וכך אתם נהנים מרוגע בתהליך. חשוב לזכור כי כאשר פותחים תיק עוסק מורשה לא ניתן לייפות כוח גורם אחר מלבד רואה חשבון, כך שאם בחרתם לפתוח את התיק באופן פיזי, קחו בחשבון שתצטרכו להתייצב כנדרש במשרדי רשות המיסים והביטוח הלאומי.
פתיחת תיק עוסק מורשה ברשות המע"מ
השלב הראשון בפתיחת תיק עוסק מורשה היא פנייה לרשות המע"מ בישראל. לצורך כך תצטרכו להגיע פיזית אל משרדי רשות המיסים ולהציג אישור ניהול חשבון, תעודת זהות וחוזה שכירות או חשבון ארנונה של מקום תפעול העסק. שימו לב, אם חשבון הבנק בו מתנהל העסק הוא חשבון בנק משותף, יהיה על כל בעלי החשבון להיות נוכחים בתהליך פתיחת העסק. כעת עליכם למלא את טופס 821 בו תצטרכו למלא פרטים אישיים, נתונים על העסק ותאריך פתיחה של העסק. הגשה של טופס זה פותחת לכם תיק עוסק מורשה ברשות המע"מ.
פתיחת תיק עוסק מורשה במשרדי מס הכנסה
לצורך פתיחת תיק עוסק מורשה במס הכנסה, תצטרכו להגיע פיזית למשרדים ולמלא את טופס 5329. בטופס תצטרכו למלא פרטים אישיים, פרטים על ההכנסות הצפויות ושאר הנתונים. לאחר מילוי טופס זה יפתח לכם תיק עוסק מורשה במס הכנסה. מה שנשאר זה תיק בביטוח לאומי.
פתיחת תיק ע"מ במוסד לביטוח לאומי
לטופס שתמלאו במוסד לביטוח לאומי קוראים טופס 6101. בטופס תצטרכו למלא פרטים אישיים, עבר תעסוקתי, גובה הכנסה צפויה, שעות עבודה וכו'. לאחר מילוי כל הפרטים הנדרשים, אתם נהנים מפתיחת תיק עוסק מורשה במוסד לביטוח לאומי.
מתי מקבלים את תעודת העוסק מורשה?
אחרי שהייתם פיזית בכל אחד מהמשרדים שציינו כאן ופתחתם תיק עוסק מורשה, אתם אמורים לקבל בדואר תעודת עוסק מורשה. מרגע פתיחת התיק, יהיה עליכם להצהיר על כל הכנסה ולדווח לכל גורם בהתאם לנדרש. אתם תקבלו פנקסים לדיווח ותצרכו להתחיל דיווח שוטף למע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. בדיוק בשביל זה נעזרים בשירותי רואה חשבון.